Club foto1 compressed

In 2018 heb ik voor het eerst mogen genieten van een week fietsen in en om Benidorm.

Een dusdanige schitterende ervaring dat ik Ans overgehaald heb dit jaar mee te gaan.

In principe heb ik me direct na aankomst in Oldenzaal al opgegeven voor dit jaar. Ergens in oktober hebben wij ons officieel bij Harrie Klieverik, samen met Gerrit Mensink de grote organisatoren van deze fietsvakantie, opgegeven voor dit jaar. Harrie en Gerrit hebben ons in de Benidorm app op de hoogte gehouden van het aantal deelnemers, de perikelen van wel of niet betalen voor de aanhanger, de eventueel niet bezette plaatsen in de bus en wat er zoal meer komt kijken om dit reisje te organiseren.

Uiteindelijk hebben 8 fietsende FTC Kotten leden zich opgegeven en zijn er 3 echtgenotes meegegaan.

Een aantal per bus en een aantal per vliegtuig. 

De eigen fiets en de bagage gaat met de bus mee. Het vliegticket, vervoer etc. moeten de vliegtuigreizigers

zelf regelen, al hebben ze dit toch veel aan Robert overgelaten. Tickets voor ca. EUR 70,00, auto gehuurd voor reis Alicante – Benidorm, hotelkamers: laat ‘t maar aan Robert over.

Op de kennismakingsavond is een en ander duidelijk gemaakt over de reis, inpakken, vertrektijden enz.

Op donderdagavond de fietsen naar Oldenzaal gebracht en in de gereedstaande dozen ingepakt.

Vrijdagmorgen hebben de buspassagiers geholpen met inpakken van alle 44 fietsen in de aanhanger en bus en ook alle bagage. Totaalaantal deelnemers 63, de bus vol.

Voordeel van een volle bus is dat er niet onderweg nog mensen opgepikt hoeven te worden.

Om ca. 09.00 uur vertrokken naar Hoensbroek, waar de firma Boosten (busmaatschappij/ reisorganisator) haar overstap punt heeft. Om 12.30 met 2 chauffeurs op de bus richting Spanje. Hotel Fiesta Park bereikte we zaterdagmiddag rond 13.00. Alles uitpakken, fietsen in de kelder, inchecken, fietsen monteren, effe eten en het eerste ritje naar Calpe. Jammer genoeg kon ik niet mee, omdat ik mijn stuurpen iets te enthousiast vast wilde zetten. Dus de eerste 50 tot 60 kilometers al gemist.

Op zaterdag is er geen fietsenmaker meer open. Gelukkig kon ik op zondag nog wel een fiets huren en dan is zo’n huurauto ter plaatse ook wel handig.

Zoals gebruikelijk, heb ik van Rob begrepen, gaat het eerste echte tochtje naar Guadelest. Na ca. 10km fietsen hebben we dan al meer hoogtemeters als anders op een hele zondag.

Ik spreek hier voor het groepje waarin ik gefietst heb. Jolanda, Linda en na zondag Bernie hebben in de groep met Harrie, Freek en Herma (de andere namen zijn mij niet bekend) hun tochtjes gefietst.

Het principe van samen uit, samen thuis geldt hier nog meer. Telkens werd op bepaalde punten op elkaar gewacht (niet iedereen klimt of daalt even snel) om dan weer gezamenlijk verder te gaan. Tijd om een kop koffie en/of een drankje (ca. elke 30 a 40km) te nuttigen hebben we ons zeker gegund.

Op dinsdag de hoogste berg in de omgeving, de Tudon met 1025m beklommen.

Henk en Rob hebben op woensdag de vrouwen vergezeld naar de prachtige stad Valencia. In totaal hebben 38 mensen van dit spontaan georganiseerde uitje gebruik gemaakt. Omdat ik op zaterdag niet hebben kunnen fietsen, mocht ik nu samen met Nico een tochtje gaan maken. Toch mooi 110km met 1800 hoogtemeters weggetrapt. Voor afstanden en hoogtemeters zie de Strava gegevens van de deelnemers.

Theo, onze compagnon uit Oldenzaal, had voor donderdag een suggestie, zat wel een of twee lastige stukjes in. Bleek dus een stuk te zijn van ca. 1km met 12 tot 15% en hier en daar tot 19%. Verder viel het wel mee.

Goed Nederlands gebruik is om iemand met 3 kussen te verwelkomen, maar om 3 keer het asfalt te kussen Rob is ook weer niet nodig.

Op vrijdag gingen Robert, Nico en Theo alweer op huis aan. Met Henk en Rob en tochtje gepland en op pad gegaan. Na de koffiestop ziet Rob een bult op zijn voorband, zet z’n fiets aan de kant en heeft een dikke doorn in de achterband.

In dit plaatsje, Cella geen fietsenmaker te bekennen. Besloten dat Henk en Jan in het volgende plaatsje Finistrat zouden gaan kijken. Ondertussen was Sjors, een oud wegenwachter, bij Rob gearriveerd.

Ook in Finistrat niks te vinden. Dan maar terug naar Benidorm, opschieten om voor siësta tijd nog een band te scoren. Dit is gelukt. Eerst even eten in het hotel en dan weer terug, waar toch het nodige klimwerk in zou zitten. Aan tafel kregen we het telefoontje dat de band door Sjors met een oud melkpak gerepareerd was en Rob onderweg was naar Benidorm.

De fietsen weer transport gereed gemaakt en ingepakt.

Zo nog maar een paar andere dingen: Temperatuur zo tussen 15 en 20 °C. Wind, was er wel, maar goed te doen. Verkeer, zeker, maar men houdt goed rekening met fietsers. Oldenzalers, tof volk.

Als je na een mooie tocht weer bij het hotel arriveert en je bent voor 15.00 uur binnen kun je nog van een uitgebreide lunch genieten. Daarna douchen en je kleren door een sopje halen. Ophangen in het zonnetje en de volgende morgen is alles weer droog.

De rest van de middag werd ingevuld met een bezoekje aan het strand, de binnenstad, het plein van de hemelse drinkers (enquête vraag wie deze naam verzonnen heeft). Of een rustmomentje op bed of bij het zwembad. Stond geen water in, omdat het gerenoveerd werd.

Gerard Grote Punt, benoemd tot mecanicien en hulpdokter (beheerder EHBO koffer) is toch wel een aantal keren met een fiets naar Antonio (een van de 3 fietsenzaken vlakbij het hotel) geweest, omdat er iets te repareren was. Met een beetje Engels en veel handen en voetenwerk begreep deze man wat er gerepareerd moest worden. Soms hielp een foto op de telefoon ook nog wel om dat te krijgen wat je wilde. Een derailleurtje rechtzetten of een ketting weer lopend maken, leg zelf maar geld neer voor wat t je waard was.

Na het avondeten werd er vaak een bezoekje aan Mario (café San Remo) gebracht. De stoelen werden in een kring gezet en het bier, de wijn of een ander drankje liet zich goed smaken.

De drank is voor onze begrippen goedkoop. Een pint (1/2 liter) afhankelijk waar je zit kost tussen de EUR 1,20 tot EUR 3,00.

Ans en ik hebben al weer gereserveerd voor volgend jaar. Foto's zijn hier te zien Foto's Benidorm.

Jan Jacobs